maandag 5 juni 2017

Op zoek naar...de vonk die overslaat #9

De serie ''Op zoek naar... de vonk die overslaat'' gaat over de liefde, daten en seks. Mijn ervaringen komen hierin samen met verhalen van anderen en enkele statistieken/onderzoeksuitkomsten. We zullen samen de verschillende stadia van het daten doorlopen. Thema's waar we in de liefde vaak tegenaanlopen worden onder de loep genomen. Kortom: ik deel mijn visie op liefde en daten met jullie op een soms serieuze, soms humoristische wijze. Uiteraard blijft iedereen die een bijdrage heeft  geleverd aan het ontstaan van deze serie (voornamelijk mijn dates) anoniem.  
-elke maandag een nieuwe aflevering-Friends with benefits


Generatie Y wordt neergezet als de pretgeneratie, bestaande uit verwende kinderen die vol zijn van zichzelf. Het NRC zette in dit artikel de grootste vooroordelen (mythes) over de millennials voor ons op een rijtje: 'millennials, ook wel generatie Y genoemd, zouden bovengemiddeld narcistisch zijn, niet zoveel hechten aan vastigheid, meer geven om idealisme dan om geld, enzovoort. ' Of dit mythes zijn of niet laat ik in het midden, maar het thema van deze week past prima in het straatje 'niet zoveel hechten aan vastigheid'. Want waarom investeren in een vaste relatie als je ook fun en seks kunt hebben zonder ''gedoe''?  
Ook ik zie de voordelen. Om te beginnen kost een friend with benefits in principe minder tijd dan een vaste relatie. Wat natuurlijk ook afhankelijk is van de manier waarop je jou relatie inricht. Toch ben ik meestal de persoon die meer me-time nodig heeft dan ''gewenst'' in een relatie. Ik heb een sterke aversie tegen van die stelletjes die samen één identiteit lijken te delen en Altijd Alles Samen doen. Aangezien dat niet bij de taakomschrijving van een friend with benefits hoort, valt er een last van mijn schouders. Bovendien is er geen risico op geforceerd ''leuk doen'' met de schoonfamilie of de moeite die mogelijk gepaard gaat met het binnenslepen van de goedkeuring van zijn vrienden. Oh, en de hele onderneming is exclusief disfunctionering ten gevolge van verliefdheid. Tenminste, als je het goed doet.

De overeenkomst

Nu zijn er meerdere invullingen van het idee mogelijk. Zo zien sommige mensen 'fuck buddies' als een synoniem voor 'friends with benefits'. Waar ik toch een zekere nuance in zou willen aanbrengen: naar mijn idee deel je met een friend with benefits meer dan enkel seksuele spanning. Ik bedoel, het woord 'friends' suggereert dat er bovendien sprake is van een band. Daarmee is het hebben van een fuck buddy een eenduidiger concept dan friends with benefits. Vrienden ondernemen en bespreken namelijk van alles met elkaar. Net als stelletjes dan doen. Het verschil is alleen dat stelletjes een exclusieve band hebben die zich onderscheid van vriendschapsbanden door seks en de intensiteit van het contact. Waarmee de exclusiviteit en intensiteit van het contact dus overblijven als onderscheid tussen een relatie en een friend with benefits.

Dat er snel verwarring ontstaat wanneer er van te voren geen termen worden verbonden aan ''de overeenkomst'', is een ding dat zeker is. Zo veranderde de setting van een eerste date van mij zich ooit van zijn bank naar zijn bed, waarna aan beide kanten onduidelijkheid bestond over de intenties. Na, te veel, mislukte pogingen tot afspreken kapte ik het af. Mijn conclusie, en zo leek ook de zijne, was dat hij niet wist wat hij wilde. Tot we een maand later weer in contact kwamen en hij mij vroeg of ik nog steeds op zoek was naar iets vasts. Toen hem duidelijk werd dat ik overal voor openstond en destijds geen verwachtingen had naar hem toe -juist omdat voor mij evenmin duidelijk was wat zijn intenties waren- vroeg hij of we anders geen herstart konden maken. Die herstart is nooit veel meer geworden dan een iets betere tweede poging tot fun en seks.Misschien maar goed ook, want de grenzen in zo’n ''overeenkomst'' zijn en blijven maar vaag. Mezelf kennende ligt het risico echt verliefd te worden op de loer. Al die afspraken en grenzen meegenomen is een allesomvattende sprookjesrelatie misschien toch minder ingewikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten